Parc Broekhuizen

Als je een energie-dipje hebt is een weekendje weg altijd een goed idee. Je even laten verwennen in een heerlijk hotel kan wonderen voor je doen. Voor zo’n tripje hoef je echt niet ver weg, want in ons land zijn volop pareltjes te vinden voor een perfecte ‘short break’. Vandaag nemen we je mee naar Parc Broekhuizen in Leersum.

Ruim een jaar geleden is in het Utrechtse plaatsje Leersum een fantastisch landgoed  geopend. De perfecte locatie om je batterij weer eens helemaal op te laden. Want Parc Broekhuizen is niet zomaar een hotel; nee, hier draait het om het ‘Grote Genieten’. Als je via de mooie oprijlaan het landgoed oprijdt en dan het kasteel en haar bijgebouwen ziet liggen weet je direct, dit gaat heel bijzonder worden.

De ligging van Parc Broekhuizen in Leersum op de Utrechtse Heuvelrug is heerlijk om even in alle rust te genieten, maar is toch slechts een klein halfuurtje rijden vanuit Utrecht. Het prachtige landgoed, dat oorspronkelijk al uit de 15e eeuw stamt, heeft vele bewoners en functies gekend. In  1996 kwam het pand leeg te staan maar gelukkig is het landgoed, voordat het verval is ingetreden, vanaf 2011 gerenoveerd en is het plan ontwikkeld om er een stijlvol hotel en restaurant te realiseren. Het landgoed zal trouwe kijkers van Heel Holland Bakt zeker bekend voorkomen; tot 2017 werd de tuin van het landgoed gebruikt voor de opnames van dit programma.

De renovatie van het prachtige hotel heeft diverse jaren in beslag genomen, en omdat landgoed Broekhuizen een monument is stond het totale project onder toezicht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Inmiddels zijn het hoofdhuis, het koetshuis en de oranjerie gerenoveerd tot prachtige stijlvolle gebouwen die enorm veel klasse uitstralen en voorzien zijn van alle moderne faciliteiten. Daarnaast heeft interieurarchitect Judith van Mourik gezorgd voor de prachtige lichte inrichting van het landgoed. Zowel in de open ruimtes en het restaurant van het pand, als in de hotelkamers is het overal genieten van stijlvolle en moderne designelementen. Dit lichte moderne interieur combineert fantastisch met de oude stijlelementen van het landgoed. Veel gasten van het hotel en restaurant maken bij hun bezoek van de gelegenheid gebruik om heerlijk rond te kijken op de diverse etages van het landgoed.

De kamers en suites van Parc Broekhuizen bevinden zich zowel in het hoofdhuis als in het koetshuis. Wij kozen voor een suite in het hoofdhuis met uitzicht op de prachtige tuin en oprijlaan van het landgoed. Deze suite was een van de mooiste kamers waarin wij hebben mogen overnachten. De historische ruimte met hoge ramen en plafond gecombineerd met het mooie design vormden een perfecte combinatie van klassiek met modern. Ook de prachtige badkamer was een genot om in te verblijven, en de heerlijke badproducten van Aesop waren echt top. Erg attent was ook de gratis minibar gevuld met diverse gezonde drankjes en snacks.

Tot slot mag zeker het fantastische restaurant van Parc Broekhuizen niet onbesproken blijven. Na een drankje in de ook weer fantastisch ingerichte bar, namen wij plaats aan ons tafeltje in restaurant Voltaire. Het restaurant bevind zich aan de achterzijde van het hoofdhuis met uitzicht op het meer en het landgoed. Met mooi weer is het ongetwijfeld heerlijk genieten op het prachtige terras aan de rand van het meer. Maar ook binnen valt er genoeg te genieten van de mooie aankleding van het restaurant. Wel vonden wij dat de tafeltjes bij de zitbank erg dicht op elkaar waren geplaatst, en waren daarom blij dat wij aan een vrijstaande tafel konden dineren.

En dan het eten; dat was gewoonweg Hemels! Maar ja, als je weet dat de keuken onder leiding staat van drie sterren Michelin chef Jacob Jan Boerma valt eigenlijk ook niet minder dan pure klasse te verwachten. En in deze verwachting werden wij zeker niet teleurgesteld. Op de site van het hotel wordt de stijl van de keuken omschreven als een moderne wereldkeuken waar seizoenproducten en lokale ingrediënten de boventoon voeren. De opmaak van de borden was een plaatje en de smaken van de gerechten onovertroffen. Zelden proefden we zulke verrassende smaakcombinaties. De bijpassende wijnen, op sublieme wijze gepresenteerd door de sommelier, waren ook fantastisch.

Parc Broekhuizen is een fantastische locatie voor als je iets te vieren hebt, of als je jezelf en je gezelschap eens bijzonder wilt verwennen. Na een wandeling over het landgoed, een heerlijk diner in restaurant Voltaire en een verkwikkende nachtrust in de heerlijke bedden, kan het niet anders dan dat je batterij weer helemaal opgeladen is. Natuurlijk hangt aan al deze luxe en klasse wel een prijskaartje, maar wij vinden de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit absoluut in balans. Parc Broekhuizen is het beste hotel dat wij de afgelopen jaren hebben bezocht.