Shopping Groningen

Groningen bruist! In deze prachtige oude studentenstad zijn de laatste jaren veel leuke hippe winkeltjes verschenen, en voor de shop liefhebber is een bezoek aan Groningen een echte must. Lyllys neemt je mee op stap en laat je vandaag haar favoriete winkeltjes zien. Tijd voor een (hernieuwde) kennismaking met Groningen.

We beginnen onze trip ten westen van het centrum bij de A-straat. Groningen heeft prachtige stadgrachten. De brug die de A-straat verbindt met de Brugstraat biedt daar een fraai uitzicht op. In de Brugstraat zijn diverse koffie-lunch spots te vinden, zoals Bakkerij Blanche en Espresso Bar Miss Blanche.

Iets verderop in de Brugstraat zit NUL50. Dit leuke smalle pandje, met een naam die verwijst naar het kengetal van Groningen, staat vol met unieke woonaccessoires en design artikelen. In de Der Aa-kerk die pal tegen over NUL50 is te vinden, tref je een vestiging van Het Hanze Huis aan. In Het Hanze Huis worden enkel producten verkocht uit Europese Hanze- en Handelssteden, van fabrikanten die meer dan 100 jaar produceren. Zowel de food- als non-foodartikelen hebben een heerlijk nostalgische uitstraling en prachtige verpakking. Echt de moeite waard om even binnen te lopen in dit schattige winkeltje.

De Brugstraat komt uit op de Vismarkt. Deze markt is op dinsdag, vrijdag en zaterdag het decor van de grootste markt van Groningen, en vormt dan één groot versplein. De Vismarkt is een groot plein en aan de zijde waar de markt wordt georganiseerd, vind je op nummer 40 Laif & Nuver.  Deze winkel is sinds drie jaar gevestigd in het prachtige historische pand. Het is een woonwinkel waar je ogen te kort komt. Bij Laif & Nuver, Gronings voor lief en aardig, vind je originele en stoere woon- accessoires die je elders niet snel zult aantreffen.

Na de Vismarkt kom je via het straatje ‘’Tussen Beide Markten’’ op de bekende Grote Markt. Daar vind je sinds enige jaren een winkel van Søstrene Grene.  Voor reizigers die regelmatig in Scandinavië komen zal deze, oorspronkelijk uit Denemarken afkomstige, winkelketen zeker geen onbekende zijn. Groningen had de eer om de eerste Nederlandse vestiging te krijgen. Inmiddels zijn er ook winkels in Zwolle, Amsterdam en Den Haag geopend. Bij Søstrene Grene vind je de leukste woonaccessoires voor kleine prijsjes. Maar ook kun je er terecht voor mooie teken- en schilderspullen. Een leuke winkel om op je gemak rond te neuzen.

Natuurlijk kun je in Groningen op diverse plaatsen terecht voor een prima lunch, en rond de Grote Markt zijn volop gelegenheden te vinden. Onze persoonlijke favoriet is Prinsenhof en die ligt wat meer verscholen achter de Martinitoren, of zoals de Groningers hem liefkozend noemen, D’Olle Grieze. Achter de Martinitoren ligt het Martini Kerkhof, als je dit plein via het plantsoentje oversteekt, loop je tegen Prinsenhof aan.

Prinsenhof is gevestigd in een prachtig monumentaal pand, waar je de drukte van de stad even achter je kunt laten. Prinsenhof was in de middeleeuwen een klooster en later in de 19e eeuw een ziekenhuis voor Franse militairen. Enige jaren geleden is het getransformeerd in een luxe hotel, grand café en restaurant. Het Grand café is gevestigd in de voormalige kloosterkerk. Bij de verbouwing zijn veel historische elementen bewaard gebleven. Het restaurant dat ‘s avonds geopend is, grenst aan de prachtige Prinsentuin. Op de kaart van het grand café staan heerlijke verfijnde lunch en diner gerechten. In het restaurant kun je terecht voor een uitgebreid meergangen diner. Als je het verblijf in Groningen wilt verlengen, kun je in Prinsenhof terecht in één van de 34 luxe en individueel ingerichte hotelkamers. Door de Gault & Millau gids is Prinsenhof als beste Nederlandse hotel van 2015 uitgeroepen!

Wij moesten helaas Groningen weer verlaten, via de Grote Markt en de Zwanestraat liepen we weer terug naar het beginpunt van de shoppingroute. In de Zwanestraat brachten we nog even een bezoek aan Woonzooi waarover je in dit artikel meer kunt lezen.

Tegenover Woonzooi is sinds bijna een jaar de Kaaskop gevestigd. Naast vele soorten kaas heeft men hier een groot aanbod van allerlei soorten delicatessen, bier en wijn. Binnenkort zullen we een apart artikel in Lyllys Favourites aan deze fantastische winkel wijden. Met een tas vol mooie aankopen en een hoofd gevuld met indrukken, verlieten we voldaan Groningen.

Dit vind je misschien ook leuk