Shopping Breda, bruisend & bourgondisch

Wat zijn er toch veel heerlijke winkelsteden te vinden in het zuiden van ons land. Natuurlijk zijn Maastricht en Den Bosch bij bijna iedereen wel bekend, maar er zijn nog veel meer plaatsen die echt de moeite van een bezoek waard zijn. Op Lyllys schreven we al over Oisterwijk en het sfeervolle Oirschot, en sinds kort hebben we er een nieuwe favoriet bij; het prachtige Breda.

Enige tijd geleden waren wij te gast in 1 van de nieuwste hotspots van Breda, hotel Nassau Breda. Dit prachtige hotel, waarover je binnenkort op Lyllys meer zult lezen, vormt een fantastische uitvalbasis voor een shoptrip in Breda. Het hotel is gevestigd in een voormalig kloostercomplex aan de rand van het historische centrum, en vanuit hier is het slechts enkele minuten lopen naar de bruisende Grote Markt.

Op de Grote Markt is het  van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat een gezellige drukte. Met haar talloze terrassen en horecagelegenheden is bruisend en bourgondisch hier echt van toepassing. Aan het eind van de Grote Markt is de Grote Kerk, of de Onze Lieve Vrouwe Kerk te vinden. Dit belangrijkste monument van Breda is in de 15e eeuw gebouwd door de (Oranje)-Nassau’s, de voorvaderen van ons Koninklijk Huis. De prachtige imposante kerk wordt tegenwoordig gebruikt voor congressen en beurzen, maar ook voor het voltrekken van burgerlijke en kerkelijke huwelijken. Als er geen activiteiten worden georganiseerd is de kerk vrij toegankelijk en ook een torenbeklimming is soms mogelijk.

Maar het shoppen moeten we natuurlijk ook niet vergeten en dat kan gelukkig volop in Breda. Rondom de Grote Markt liggen diverse gezellige winkelstraatjes goed voor urenlang winkelen. Naast winkels van de bekende ketens, heeft Breda ook een zeer groot aanbod aan unieke winkels en dat geeft de stad een geheel eigen uitstraling.  De meeste winkels zijn in het gebied rond de Grote Markt te vinden, maar als je via de Ginnekenstraat doorloopt naar de Nieuwe Ginnekenstraat en de chique Wilhelminastraat vind je daar ook nog een flink aantal meer exclusieve winkels. En als je, je shoppingtrip even wilt onderbreken voor een heerlijke cappuccino, dan hoef je in Breda nooit lang te zoeken. Overal door de stad verspreid zijn leuke cafés en terrassen te vinden.

Onze favoriete winkelstraat in Breda is de Veemarktstraat. De Veemarktstraat begint vlak bij de Grote Markt en er is een heel afwisselend aanbod aan leuke winkels te vinden.  De straat biedt een mix van oude en nieuwe panden met veel mooie winkelpuien. Leuke modewinkels zoals Vanilia en Penn&Ink, maar ook shops voor woonaccessoires zoals Sissy-Boy en Dille & Kamille. Halverwege de Veemarktstraat tref je In Kannen & Kruiken, één van de beste ontbijt/lunch/borrel hotspots in Breda waarover wij op Lyllys al eens schreven.

Als je de drukte van de stad even wil ontvluchten, loop je aan het einde van de Veemarktstraat door richting het Begijnhof. Dit ommuurde Begijnhof is het oudste van Nederland, en heeft naast de 29 huisjes en de kerk ook een mooie kruidentuin. Het naastgelegen stadspark Valkenberg mag je bij een bezoek aan Breda eigenlijk niet missen. Dit park vormde vroeger de kasteeltuin van het Kasteel Breda dat grenst aan het park.

Nu is het park gelukkig voor iedereen toegankelijk en is het in ieder seizoen een prima plek om tijdens je shoptrip even doorheen te wandelen. De combinatie van een prachtig winkelaanbod, prima horeca en een vleugje historie maken Breda een heerlijke bestemming voor een dagje shoppen.