IJmuiden aan Zee, strand zonder files

Eindelijk, het is zomer! En wat is er op een zonnige warme dag nu fijner dan wat verkoeling te zoeken aan zee. Helaas ben je op een zomerse dag niet de enige met die gedachte en het gevolg is vaak lange files richting het strand. Wil je dit voorkomen en zoek je een file vrije strandbestemming, ga dan mee naar IJmuiden aan Zee.

Bij IJmuiden denk je in eerste instantie misschien niet aan strand en zee. Toch is het Kennemerstrand in IJmuiden aan Zee een prima bestemming als je een dagje heerlijk wilt zonnen aan het strand. Bij deze badplaats hoef je je niet druk te maken over files of parkeerproblemen. Als je via een route langs de havens van IJmuiden aankomt bij zee, tref je daar een enorme parkeerplaats aan. Vlak achter de duinen vind je hier, ook op top dagen, genoeg ruimte om je auto of fiets te stallen.

Aan een zijde van de parkeerplaats vind je de boulevard en de jachthaven van IJmuiden. Aan de andere zijde ligt het Nationaal Park Zuid – Kennemerland en aangrenzend het mooie strand en de zee. Het Park is een groot ongerept duinlandschap en strekt zich uit van IJmuiden tot Zandvoort. Hoewel het heerlijk is om hier een urenlange wandeling te maken, kwamen wij dit keer voor het strand en de zee. Vanaf de parkeerplaats ben je in een paar stappen over de lage duinenrand op het mooie brede strand.

Op het ruime strand is zelfs op een drukke dag meer dan voldoende ruimte voor iedereen. Er zijn delen op het strand die vooral zijn ingericht voor zonnen en luieren, en delen waar heerlijk gesport kan worden. Het strand wordt aan de ene zijde begrensd door een lange dijk die de grens vormt met de havenmonding van IJmuiden. Met een beetje geluk zie je een vrachtschip dat vanuit de havens langzaam richting de zee vaart. Aan het de andere zijde loopt het strand door tot aan Zandvoort, dus ruimte genoeg voor een lange strandwandeling.

Natuurlijk is een strand niet compleet zonder leuke strandpaviljoens waar je kunt genieten van een lekkere zomerse maaltijd. Het aanbod is hier misschien iets minder uitgebreid als in Zandvoort of Scheveningen, maar toch valt er voor iedereen iets te vinden. Onze favorieten zijn Springvloed en Zilt aan Zee. Springvloed ligt aan het begin van het strand en heeft een hippe, vrolijke uitstraling. Men serveert hier lekker (biologisch) eten. Ook hebben ze hier maar liefst 10 trampolines, dus geweldig vermaak voor kinderen. Wij genoten van een heerlijke maaltijd bij Zilt aan Zee. Deze strandclub is zowel binnen als buiten ingericht met stoere houten meubelen en ademt een relaxte strandsfeer uit. Een pan mosselen en een koud biertje blijft een super combinatie als besluit van een heerlijk dagje strand.

Voor ons was IJmuiden aan Zee een aangename verrassing; een heerlijk relaxte strandbestemming met volop ruimte om te zonnen en te genieten. Heb jij op een van de volgende warme dagen ook zin in een dag zee en strand, denk dan eens aan IJmuiden aan Zee.

Dit vind je misschien ook leuk