Restaurant Het Ambacht
Heerenveen

In het Friese Heerenveen is een bijzonder restaurant gevestigd. Het Ambacht is bijzonder om haar locatie, maar ook om haar sociale bedrijfsfilosofie. Enige jaren geleden waren we hier al eens te gast en werden toen getroffen door de sfeer en kwaliteit. We waren heel benieuwd of Het Ambacht ons nog steeds kon verrassen, dus tijd voor een nieuw bezoek.

Het Ambacht ligt even buiten het centrum van Heerenveen. Het restaurant is gevestigd in een prachtig historisch pand uit begin 1900 dat in het verleden de Technische School van Heerenveen was. De oorsprong van deze bijzondere locatie als school is zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde nog goed herkenbaar. Prachtige hoge raampartijen, de stoere betonnen vloer en levensgrote foto’s van de oude school, vormen een mooi aandenken aan hoe het destijds was. De authentieke industriële sfeer gecombineerd met de warme stijlvolle inrichting, geven het restaurant een uitstraling waarbij je je als gast direct welkom voelt.

Ook de bedrijfsfilosofie van Het Ambacht is bijzonder. Zoals ze zelf aangeven is het streven niet het behalen van een Michelinster maar een Sociale Ster. Dat sociale aspect van het restaurant blijkt uit diverse zaken waarvoor het restaurant zich inzet. In de eerste plaats biedt zij jonge mensen een leer-werktraject aan, een beetje vergelijkbaar met de Fifteen restaurants van Jamie Oliver. Daarnaast kookt het restaurant zoveel mogelijk met regionale, seizoensgebonden en duurzaam geproduceerde producten. Tot slot organiseert het restaurant zeer regelmatig benefietdiners en thema-avonden met een sociaal maatschappelijk karakter. Niet voor niets is het restaurant in 2015 dan ook uitgeroepen tot meest sociaal maatschappelijke onderneming van Friesland.

Dat sociaal maatschappelijk ondernemen ook zeer goed samen kan gaan met fantastische culinaire prestaties blijkt wel uit het feit dat het restaurant ook in de media en reviewsites zeer veel lovende beoordelingen krijgt. Ook onze ervaring was meer dan positief. Bij de ontvangst werden we zeer hartelijk verwelkomd. Het huisaperitief waarmee we onze maaltijd startten was zeer bijzonder, zowel visueel als qua smaak. Het drankje op basis van prosecco met een grapefruitreductie waaraan gember en rode peper was toegevoegd, werd aan de tafel bereid en smaakte geweldig. Ook de verschillende amuses die hierbij geserveerd werden beloofden veel goeds voor de rest van de avond.

Het Ambacht heeft geen a-la-carte kaart maar werkt met menu’s van 3 tot 7 gangen die zeer regelmatig worden vernieuwd. Uiteraard kan iedere gast aangeven welke ingrediënten men niet wil of mag eten, en het menu kan ook geheel vegetarisch worden geserveerd. Wij genoten onder meer van heerlijke gemarineerde zalm met diverse bereidingen van aardappel. Als tussengerecht werd een fantastisch visgerecht met o.a. kabeljauw, zeekraal en een schuim van kokkels geserveerd. Ook het hoofdgerecht met boerderijeend viel bijzonder in de smaak. Voor een nagerecht hadden we geen ruimte meer, maar de koffie met huisgemaakte friandises lieten we ons nog goed smaken.

Het Ambacht is een restaurant dat laat zien dat sociaal maatschappelijk ondernemen perfect kan samen gaan met fantastische culinaire prestaties. Wij hebben er genoten van een heerlijke avond en zullen op een mooie zomeravond zeker terugkeren om dan op het terras te genieten van een heerlijk diner.

Dit vind je misschien ook leuk